collectiebeheer-nieuws

boek-poen-de-wijs

rmo-petrabron: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

time-out-of-mindfoto: Dixie Solleveld

oktober 2016
Collectiebeheer betrokken bij totstandkoming Outsider Art Museum in Hermitage Amsterdam

Zijdelings was de stichting via zijn adviseur betrokken bij het tot stand komen van het nieuwe Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam. Uit hoofde van zijn voorzitterschap van de Adviesraad van de Amsterdam Outsider Art Galerie, Cordaan, zat Ruud Lapré voorbereidende besprekingen voor die tot de realisering van het museum hebben geleid. Het museum is een belangrijke schakel in de ‘emancipatie’ van Outsider Art in de museale kunstwereld in Nederland en internationaal. Het Outsider Art Museum is het vruchtbare resultaat van de drie samenwerkende organisaties: zorgorganisatie Cordaan, Museum de Hermitage Amsterdam en Museum Het Dolhuys / Museum van de Geest, Haarlem / Amsterdam. Hans Looijen, directeur van Het Dolhuys, is tevens directeur van het nieuwe museum voor Outsider Art.

oktober 2016
Schilderijen Chris Berens in bruikleen in Oss

Vijf schilderijen van Chris Berens uit twee privécollecties zijn voor een tentoonstelling in het Museum Jan Cunen in Oss voor de duur van de expositie in bruikleen gegeven. De tentoonstelling stond in het teken van de grote overzichtsexpositie over Jeroen Bosch in zijn geboorteplaats Den Bosch.

8 januari 2016
Collectiebeheer ‘Beminnaer’ van Frans Hals Museum in Haarlem

Stichting Collectiebeheer is sinds kort donateur (‘Beminnaer’) geworden van het Frans Hals Museum in Haarlem. Als ‘Beminnaer’ steunt de stichting het Frans Hals Museum bij de totstandkoming van internationaal spraakmakende tentoonstellingen.

6 februari 2015
Collectiebeheer ontvangt schenking van Sam Drukker

Stichting Collectiebeheer Lapré heeft in 2014 een schenking ontvangen van een groot schilderij (200 x 250 cm) van beeldend kunstenaar Sam Drukker. Voor 2015 en 2016 is eveneens een schenking van een schilderij uit dezelfde serie, ‘De Parade’, toegezegd. De schilderijen zijn in bruikleen in de openbare ruimte van het Spaarne Gasthuis, locatie Heemstede.

6 februari 2015
Collectiebeheer werkt mee aan samenwerking tussen twee musea

Stichting Collectiebeheer verleende medewerking aan de uitvoering van de samenwerking tussen het Wuhan Art Museum in Wuhan, China en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. In het kader van deze samenwerking is op verzoek van de directie van Museum Jan van der Togt een artikel geschreven over de schilder, beeldend kunstenaar en dichter Li Jikai. Hierbij is met name ingegaan op de problematiek van de multiculturele aspecten bij de beoordeling van kunst in het algemeen en het werk van Ji Likai in het bijzonder. Van december 2014 tot eind januari 2015 exposeerde Li Jikai in het museum te Amstelveen.
Vanuit de samenwerking van de beide musea en met de bemiddeling van Selena Yang van Oooit Art in Utrecht is een expositie in voorbereiding in het Wuhan Art Museum met het werk van de Nederlandse fotograaf Paul Huf. Op verzoek van het museum schreef Ruud Lapré voor het uit te brengen tentoonstellingsboek de bijdrage ‘Paul Huf. Topfotograaf van de geregisseerde schoonheid.’

30 januari 2015
Stichting Collectiebeheer steunt Het Dolhuys komende jaren

Stichting Collectiebeheer steunt Museum Het Dolhuys in Haarlem voor de duur van minimaal tien jaar. Het Dolhuys herpositioneerde zich het afgelopen jaar als museum van de geest. De nieuwe koers van Het Dolhuys, waarin de waarde van afwijkend gedrag en de diversiteit van de menselijke geest centraal staat, spreekt de stichting zeer aan. De schenking komt ten goede aan de zogenaamde ‘Outsider Art’, kunst van mensen die buiten de samenleving staan.
Lees hier een artikel uit het Haarlems Dagblad over de schenking aan Het Dolhuys.

10 juni 2014
Ruud en Marga Lapré over de fascinerende wereld van Chris Berens

Avro’s Close Up zond eind mei de documentaire Chris Berens – Master of his Magical Universe uit. Regisseur Hans Quatfass wilde een film maken die zo goed mogelijk de sfeer weergeeft waarin Berens werkt. De kunstenaar werd een jaar lang gevolgd, in zijn atelier, thuis en op reis naar Japan, waar zijn werk erg populair is. De combinatie van Berens’ bijzondere onderwerpen – beestjes en wezentjes in een dromerige wereld – en zijn speciale schildertechniek leidt tot schilderijen die tegelijkertijd betoverend en onheilspellend zijn.
In het YouTube-filmpje over de documentaire hiernaast komen Beau van Erven Dorens, vriend van de kunstenaar, Ruud Lapré, adviseur van Stichting Collectiebeheer Lapré en auteur van het boek Chris Berens 2239 – tussen droom en werkelijkheid, en Marga Lapré-van Achter, bestuurslid van de stichting, aan het woord. Ruud en Marga Lapré zijn verzamelaars en grote liefhebbers van Berens’ werk: ‘Hij heeft zo veel bodems in zijn werk, dat je nooit uitgekeken raakt. Je vraagt je steeds af: “Wat bedoelt hij nou?” Dat is juist zo leuk, iedere keer zie je weer andere dingen. Dat hangt ook van je eigen stemming af.’
De documentaire kan hier worden bekeken.
Bij Jaski Art Gallery zijn een dvd van de documentaire en het boek door Ruud Lapré te verkrijgen.

23 mei 2014
De ‘circle of life’ van Poen de Wijs

Half mei verscheen De ‘circle of life’ van Poen de Wijs. Een kunstenaarsleven in schilderthema’s, geschreven door Ruud Lapré. Het boek geeft een intieme kijk in het leven van Poen de Wijs, een leven dat geheel aan kunst gewijd is. De uitgave geeft een overzicht van het werk van de Haagse fijnschilder en de ontwikkeling daarin in de loop van de tijd. De vele afbeeldingen worden toegelicht door het persoonlijke verhaal van de kunstenaar.
Het boek kwam tot stand met steun van Stichting Collectiebeheer Lapré en is verkrijgbaar bij Galerie De Twee Pauwen in Den Haag.

13 september 2013
Gerti Bierenbroodspot en het wonder van historisch Petra

Op woensdag 9 oktober opent het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden de tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’. Deze belangrijke en unieke tentoonstelling loopt tot en met 23 maart 2014. Er zijn meer dan 150 monumentale topstukken uit het culturele erfgoed van Petra te bewonderen. Een boeiende relatie is gelegd naar de kunst uit onze tijd.
Parallel aan de Petra-tentoonstelling loopt de expositie van schilder en beeldhouwer Gerti Bierenbroodspot ‘Petra Revisited’. Bierenbroodspot woonde en werkte vele jaren in Petra en omgeving. Haar oeuvre ademt de archeologische locaties en sfeer van de woestijn en het wereldwonder Petra. Over haar nomadische trektochten door die verlaten historische oorden verscheen recent van de hand van Ruud Lapré het boek Tijdreiziger. Een briefwisseling met Gerti Bierenbroodspot. Daarin vertelt Bierenbroodspot openhartig over wat haar beweegt en haar inspiratie voor archeologische buitenplaatsen, met aan de top daarvan Petra, inderdaad, het wonder in de woestijn. Het boek is in de betere boekwinkels verkrijgbaar en uiteraard in de museumwinkel van het RMO.
Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
9 oktober 2013 t/m 23 maart 2014

Bestel hier het boek Tijdreiziger
Meer info over de tentoonstelling ‘Petra. Wonder in de woestijn’
Meer info over de tentoonstelling ‘Petra Revisited’

27 april 2013
Opening tentoonstelling ‘Time out of Mind’

Op zaterdag 27 april 2013 wordt de tentoonstelling ‘Time out of mind’, met nieuw werk van kunstenaar Gerti Bierenbroodspot, geopend in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt bij Stichting Collectiebeheer de uitgave Tijdreiziger – Een briefwisseling met Gerti Bierenbroodspot. De kunstenaar vertelt in dit boek openhartig over haar inspiratiebronnen, haar vele boeiende reizen en over de achtergronden van haar kunst. De boekpresentatie vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling.
De tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt is nog te zien tot en met 2 juni.
Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen
27 april 2013 | 16:00 uur