collectiebeheer-publicaties
eugene-brands-de-koning-en-de-nar
Eugène Brands – De koning en de nar

 

bertil-vallien-boot
Bertil Vallien – glassculptuur

 

Kunstpublicaties 2016

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2016 betrokken was.

Het brein, de emotie en de beeldende kunsten
Een essay over de collectie contemporaine kunst van Willemijn Strack van Schijndel-Van Hanswijk

– door Ruud Lapré –

Kunst als product van het brein
Het aanschaffen van kunst heeft iets als het kopen van een boek dat na lezen zijn weg vindt in je bibliotheek. Het opent de deur naar je persoonlijke biografie, het visualiseert je voorkeur, je emoties. Het laat iets van je leven zien. Homo sapiens hecht aan zijn (lees hier steeds ook: haar) privacy. Evolutionair is het handig gebleken om medeaardbewoners niet al te veel inkijk te geven in de heimelijke krochten van het persoonlijke brein. Er is gelukkig ruimte voor achtergehouden gedachten en onuitgesproken inzichten. Er zijn in de binnenwereld nuttige strategieën voor lijfsbehoud die je beter voor jezelf kunt houden. Zo heeft het brein dat, in zijn aanpassingsproces tot overleving, in de miljoenen jaren van zijn ontwikkeling voor elkaar gekregen. Gelukkig zijn daarbij ook sociale en culturele eigenschappen ontstaan. Sterker nog: juist die hebben er voor gezorgd dat het brein – het centrale zenuwstelsel van het rechtopstaande zoogdier dat mens heet – over zijn specifieke, unieke eigenschappen kon beschikken (zie recent onder meer Edward Wilson, ‘Het raadsel van het menselijk bestaan’ en Yuval Harari, ‘Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid’).

[…]

Lees hier het hele essay.

Kunstpublicaties 2015

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2015 betrokken was.

Kunstpublicaties 2014

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2014 betrokken was.

Kunstpublicaties 2013

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in het kader van de documentatie- en onderzoeksdoelstelling van de stichting in 2013 betrokken was.

Eerdere kunstpublicaties

Kunstpublicaties uit de periode 2000-2012 door Ruud Lapré vindt u hier.