collectiebeheer-boeken

eugene-brands-cover

eugene-brands-cover

tijdreiziger-cover

Ruud en Marga Lapré
25 Jaar plezier in kunst
Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer

‘Kunst is bij ons een aangenaam uit de hand gelopen liefhebberij. Gelukkig geldt dat voor ons beiden, wij zijn partners in crime. Vijfentwintig jaar samen intensief met kunst bezig zijn, laat sporen na. Wij voelen ons daar wel bij. Met kunst bezig zijn is leuk, boeiend, maar ook veeleisend. Er gaan bergen vrije tijd in zitten, maar we krijgen er veel voor terug. We groeien mee met de objecten, leren hun taal spreken en proberen hen beter te leren kennen. Zij tonen hun dankbaarheid voor de moeite die wij daarvoor doen.’

Dit citaat van Ruud en Marga Lapré staat achterop het boek 25 jaar plezier in kunst. Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer. Hoe word je een collectioneur? Hoe komt een collectie tot stand? Dit boek neemt je mee in de wereld van twee kunstliefhebbers met maar één doel: hun liefde voor de kunst met de lezer te delen. De ogen te doen openen voor schoonheid en lelijkheid, voor de betekenis van het zichtbare en het onzichtbare. Ze dragen de boodschap uit dat in ieder mens in potentie een kunstliefhebber schuilt. Met dit verhaal hopen ze dat gevoel te voeden. Na het lezen van dit boek kun je niet anders dan concluderen dat Ruud en Marga Lapré daar ruimschoots in geslaagd zijn.

25 Jaar plezier in kunst. Over kunst, kunstbeleving en collectiebeheer
ISBN 978-90-78670-66-7 | 144 pagina’s

Voor meer informatie over het boek en om het te bestellen verwijzen wij u naar de website van 99 Uitgevers/Publishers.

Ruud Lapré
Eugène Brands 10 x verzameld

Verzamelaar en kunstpublicist Ruud Lapré ontdekte dat er in zijn netwerk meerdere personen zijn die een respectabele collectie van werken van Eugène Brands (1913-2002) in hun bezit hebben. Vanuit dit gegeven ontstond bij hem het idee om hierover een boek te publiceren. Behalve bekendheid geven aan het werk van Eugène Brands in deze veelal verborgen collecties van particuliere verzamelaars, wil het boek ook een licht werpen op de relatie die elk van hen met de kunstenaar en/of zijn werk heeft (gehad). In meer algemene zin geeft het boek daarmee een interessante kijk op wat verzamelaars van kunst beweegt: niet alleen wat ze verzamelen, maar vooral hoe en waarom. Lapré heeft voor het boek tien particuliere verzamelaars van het werk van Brands geïnterviewd.

Eugène Brands 10 x verzameld
ISBN 978-90-78670-56-8 | 192 pagina’s

Voor meer informatie over het boek en om het te bestellen verwijzen wij u naar de website van 99 Uitgevers/Publishers.

Ruud Lapré
Tijdreiziger
Een briefwisseling met Gerti Bierenbroodspot

Verschenen ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Time out of mind’ in het Museum Jan van der Togt, Amstelveen, in 2013.

Een uniek en openhartig verslag in brieven van de kunstenaar Gerti Bierenbroodspot aan emeritus hoogleraar Ruud Lapré, kunstliefhebber en schrijver van kunstboeken.
Schilder, beeldhouwer en dichter Bierenbroodspot geeft in deze monografie haar bronnen prijs. Ze vertelt over haar reizen door de woestijnen van Egypte, Libië en Syrië, en schrijft over haar tijd in Petra, Jordanië, en de antieke Minoïsche ruïnes van Kreta. En hoe die reizen en intense ervaringen tot uitdrukking kwamen in beelden en schilderijen.
In dit lezenswaardige boek leren we Bierenbroodspot kennen als een kleurrijke en authentieke tijdreiziger die het verleden in ere herstelt en laat herleven in kunst van nu. Met afbeeldingen van schilderijen en sculpturen in kleur is dit document een gids bij de tentoonstelling ‘Time out of mind’ in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

“De tijdreiziger is altijd onderweg, heeft altijd iets te ontdekken – hij kijkt en schildert, kan daar niet buiten, het is zijn leven.”

“Een persoonlijke, fraaie introductie tot deze authentiek-realistische kunstenaar.” (Erik Kreytz, NBD Biblion)

Tijdreiziger – Een briefwisseling met Gerti Bierenbroodspot
ISBN 978-90-9027512-3 | 64 pagina’s