collectiebeheer-publicaties
eugene-brands-de-koning-en-de-nar
Eugène Brands – De koning en de nar

 

bertil-vallien-boot
Bertil Vallien – glassculptuur

 

Kunstpublicaties 2022-2023

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in de periode 2022-2023 betrokken was.

Kunstpublicaties 2020-2021

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in de periode 2020-2021 betrokken was.

Kunstpublicaties 2017-2019

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in de periode 2017-2019 betrokken was.

Marinus Fuit: de serene schoonheid van vorm, kleur en compositie
Inleiding gehouden ter gelegenheid van de soloexpositie van Marinus Fuit getiteld ‘Van schets tot prent’ in het Kunst Centrum Haarlem op 1 september 2018

– door Ruud Lapré –

De nog steeds frisse blik van een grijze eminentie
De kunstenaar Marinus Fuit ontmoette ik voor het eerst persoonlijk bij een tentoonstelling zo’n 10, wellicht zelfs 15 jaar geleden in het Noord-Hollands Provinciehuis. Het was of er een deur naar herinnering openging. Ik bleek zijn litho’s al jarenlang te kennen. In het toen net nieuwgebouwde hoofdkantoor van KPMG Management Consulting in Utrecht hing veel werk van hem. Vooral uit de periode rond 1990. De menselijke figuren waren toen al uit zijn schilderijen en litho’s verdwenen. Zijn artistieke kunnen had hem gebracht bij een gestileerde uitbeelding van wat de basis is van de schilderkunst: het vrijelijk spelen met vorm, kleur en compositie. Daar is een grootmeester, een grijze eminentie met een frisse blik op het in geabstraheerde beelden bedrieglijk vastleggen van de stedelijke omgeving.

[…]

Lees de hele tekst op de website van Ruud Lapré

Kunstpublicaties 2016

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2016 betrokken was.

Het brein, de emotie en de beeldende kunsten
Een essay over de collectie contemporaine kunst van Willemijn Strack van Schijndel-Van Hanswijk

– door Ruud Lapré –

Kunst als product van het brein
Het aanschaffen van kunst heeft iets als het kopen van een boek dat na lezen zijn weg vindt in je bibliotheek. Het opent de deur naar je persoonlijke biografie, het visualiseert je voorkeur, je emoties. Het laat iets van je leven zien. Homo sapiens hecht aan zijn (lees hier steeds ook: haar) privacy. Evolutionair is het handig gebleken om medeaardbewoners niet al te veel inkijk te geven in de heimelijke krochten van het persoonlijke brein. Er is gelukkig ruimte voor achtergehouden gedachten en onuitgesproken inzichten. Er zijn in de binnenwereld nuttige strategieën voor lijfsbehoud die je beter voor jezelf kunt houden. Zo heeft het brein dat, in zijn aanpassingsproces tot overleving, in de miljoenen jaren van zijn ontwikkeling voor elkaar gekregen. Gelukkig zijn daarbij ook sociale en culturele eigenschappen ontstaan. Sterker nog: juist die hebben er voor gezorgd dat het brein – het centrale zenuwstelsel van het rechtopstaande zoogdier dat mens heet – over zijn specifieke, unieke eigenschappen kon beschikken (zie recent onder meer Edward Wilson, ‘Het raadsel van het menselijk bestaan’ en Yuval Harari, ‘Sapiens. Een kleine geschiedenis van de mensheid’).

[…]

Lees hier het hele essay.

Kunstpublicaties 2015

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2015 betrokken was.

Kunstpublicaties 2014

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in 2014 betrokken was.

Kunstpublicaties 2013

In deze bijlage vindt u een overzicht van de kunstpublicaties waarbij de adviseur van de stichting, Ruud Lapré, in het kader van de documentatie- en onderzoeksdoelstelling van de stichting in 2013 betrokken was.

Eerdere kunstpublicaties

Kunstpublicaties uit de periode 2000-2012 door Ruud Lapré vindt u hier.